Vild have

 In Blomster, Min have

Bier og pindsvin

Jeg havde længe gået og tænkt på at gøre noget nyt ved min have. Få mere frie område, hvor tingen passede sig selv lidt mere. Jeg er ikke vild med store firkantede græsplæner, så jeg havde ændret det nogle steder med bede.

Så så jeg programmet på DR1 “Vild med vilje”. Det gav mig sparket jeg havde brug for.

Det første jeg gjorde det var at grave et stykke græsplæne op og såede en vildblomsterblanding. Dette gjorde jeg sidste efterår. Og skønt var det her i sommers med en masse summen.

Jeg længe gået og set på de pindsvinehuse man kan købe. Jeg har bare ikke syntes det var godt nok, hvis det blev en kold vinter.

Så det gjorde var, jeg gravede et stor hul i min græsplæne. I  kanten af hullet bankede jeg træplanker i, for at afstive kanten så der ikke styrtede jord ned.  I bunden kom der så vinter materiale, så pindsvinet kunne have det varmt. På toppen blev det lukket med en plade. For at der ikke kom vand ind i boligen, lagde jeg et stykke plastik oven på. Alt det græs jeg havde gravet væk, kom op oven på, så jeg fik en høj. Jeg havde lavet en snoet gang ud fra hulen også afstivet. Jeg havde snoet gangen, så det ikke kunne blæse lige ind i hulen.

Min høj er jeg rigtig glad for, fordi den giver karakter til haven.

Græsset på højen får bare lov til at vokse. Jeg slår rund om den, da jeg stadig godt kan lide orden.

Jeg har lavet to græshøje mere, dog uden pindsvinebo. Jeg kan bare godt lide det højene gør ved haven. Hvis man har små børn, tror jeg de ville elske at kravle op på dem. Her i efteråret har jeg lagt tulipanløg og krokusløg i højene, så må vi se hvordan det ser ud næste år.

Jeg kunne læse at folk var i mod vild have, fordi de mente folk ikke gad passe deres haver. Så længe græsset, kanter og ukrudt imellem fliser bliver fjernet, kan man godt have en anderledes have. Det behøver bare ikke være en stor bar græsplæne.

Jeg er blevet forslået en robotplæneklipper, da jeg er blevet lidt ældre. Men som i kan læse, så jeg bare sagt mindre græsplæne og ingen robot til mig. Synes ikke det har været mere besværligt endnu. Hvis jeg fortryder kan det jo laves om. Har haft staudebede i mange år og der er ikke mere arbejde med dem. Kun mere glæde.

Jeg har lige fået tilsendt et diplom fra www.biavl.dk. På den side kan man gå ind og tilmelde sig bivenlighave. Man kan også se hvem der ellers er tilmeldt også firmaer. Jeg gør disse ting for mig selv, da jeg godt kan lide at naturen er levende. Jeg kan også godt lide ryddelighed. Men jeg prøver bare at gøre det lidt anderledes, så det gør mig glad. 

For at komme til noget lidt andet. Jeg har været så heldig og fået to lukkede kompostbeholdere. Jeg har i forvejen to åbne kompostbeholdere stående i haven. Jeg vil gerne beholde haveaffald i haven både for at lave jord, men også for at have levesteder til dyrene. Så grene bliver også lagt ved kompostbeholderne. Grene er lidt svære og omsætte til muld, det tager lidt længere tid. Men så har dyrene noget at gemme sig i. Desværre gemmer Iberisk skovsnegl sig også der. Jeg prøver at kontrollere det så godt jeg kan, ved at gå på sneglejagt. Men det er ikke optimalt. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search