Min have i December.
Grønkålen står i haven, klar til at blive brugt. Det er en gammel og nem grønsag. Og bare det, at man kan gå ud og plukke noget spiseligt i sin have på dette tidspunkt, det er jo rent luksus. Desuden er det en sundt, at spise den. Den blev også dyrket i Danmark i gamle dage. Det var et held de havde den, ellers havde de ikke fået de vitaminer de skulle bruge.
Palmekålen har jeg plukket af i efteråret. De skriver godt nok, at den bliver bedre af frost. Men jeg synes den har smagt fint, før den fik frost. Den behandles som grønkål. Den kan spises rå i en salat, eller den kan bruges i wokmad. Jeg bruger den mest til simremad i ovnen. Hvis man bruger den i salat, skal stilken ikke bruges. Den er lidt sej. Træk/ skær bladende fri og brug dem.
Den bredbladet Persille stå overraskende fint endnu. Det ser ud til, at den kan bruges endnu. Det må jo ikke have været, koldt længe nok endnu. Kruspersillen plejer at kunne holde til en del kulde, men jeg har ikke før oplevet, at den anden stod endnu.
Hvidløgene blev sat i efteråret, nu ser de sådan ud. Fine grønne spire som bare voksere sig større igennem vinter og foråret. Først på sommeren kan de høstes. Det er billigt at dyrke. Et fed bliver til mange. Der er ikke megen passen, så enhver der har lidt jord kan dyrke dem.
Hyben på min hvide klatrerose synes jeg bare er smukke. Jeg har noget kønt at se på og fuglene har noget at spise. Det er vigtigt for mig, at der er plads til dyrene i haven. Mine buske med bær, deler jeg også med fuglene. Der er plantet så der er nok til os alle. Jeg har ikke den perfekte have til insekter og dyr. Men jeg prøver, at skabe rum til store og små dyr. Vi har brug for dem alle sammen, for at vi kan dyrke vores haver. Jeg overvejede endda en overgang, om man kunne have et bistade i sin have. Det var ikke for honningens skyld, men for bestøvningen. Der er mangel på bier, til bestøvning. Og uden deres hjælp ingen afgrøde til mig.
Bare et foto at mine maleriske hyben, som står ved min terrasse. Lyser op med sin røde farve.